dilluns, 27 d’octubre del 2014

Joc de les birles

Bitlles o Birles

Nom amb què es coneix a altres regions d'Europa: Quilles (França)

Número de jugadors: Es pot jugar individualment o competir, també, per parelles

Lloc/zona ideal per practicar-lo: Un terreny pla d'un mínim de dotze metres

Material: Es necessiten 6 bitlles i 3 bitllots de fusta.

Explicació:Una partida consta de nou tirades per jugador, dividides en tres tirades. A cada tirada es poden llençar tres bitlles. 
Es planten les bitlles en dues fileres de tres columnes, paral·lelament, separades per uns 7' 5 centímetres per la seva part baixa.
La distància de tir és d'onze metres i mig per els homes i nou metres i mig per a les dones.L'objectiu principal és fer bitlla, és a dir, tombar cinc de les sis bitlles. Les tirades es puntuen així:
  • Cap bitlla tombada 0 punt
  • Una bitlla tombada 1 punt
  • Dues bitlles tombades 2 punts
  • Tres bitlles tombades 3 punts
  • Quatre bitlles tombades 4 punts
  • Cinc bitlles tombades 10 punts
  • Sis bitlles tombades (*) 6 punts.
Després d´aquesta mini fitxa voldria aprofundir més en una petita anécdota que el meu avi em va contari per açò he escollit aquest joc tradicional:
 El meu avi a la edat dels 15 anys era molt tipic jugar al joc de les birles que fins ara no ha canviat la manera de jugar però s´ha modernitzat un poc. En aquest joc i açò es veridic es van jugar a una partida; ell i un altre xic a qui guanyava la partida es quedava en la xica que els agradava als dos. El meu avi en aquell moment va guanyar la partida i per casualitats de la vida ara aquella xica que pareixia com el trofeu, ara es la meua avia. Per això sempre recorda aquell joc com algo positiu, encara que ara diu que haguera perdut la partida en to sarcàstic.
En la meua opinió crec que darrere d´aquest jocs tradicionals estan amgades infinitats de histories interessants de les quals poder compartir amb els demés, molta gent sobretot generacions passades han crescut jugant al carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada